Han tycker vi ska spöa upp jantelagen och bli bättre på att misslyckas. Vi ringde upp innovationspsykologen Leif Denti som vill införa så kallade ”Fuck up Fridays”, där man delar med sig och lär av sina misstag.
Spöa upp jantelagen, vad menar du?
– Jo, speciellt inom offentlig sektor finns det ett pris på att misslyckas. Den som driver ett utvecklingsprojekt som inte leder någonstans riskerar att bli känd som projektledaren som misslyckades, som ingen vill ha. Kostar det att erkänna svaghet så blir det svårt att jobba med innovation. Ska vi åstadkomma saker som inte finns i dag så är det ju svårt att ha rätt från början. Därför är misslyckanden en del av innovationsarbetet, det går hand i hand. Accepteras inte misslyckanden så lägger man en våt filt över folks vilja att jobba med innovation.
Hur ska vi bli bättre på att misslyckas då?
– Till exempel genom att samla folk kring lägerelden. Låt folk berätta för varandra när de har klantat sig på olika sätt. Det kan vara vad som helst, det behöver inte handla om innovation. Den som ska dra första anekdoten är naturligtvis högsta chefen, för därmed visar man att det är accepterat att klanta sig här – så länge vi lär oss något av våra misslyckanden. Det brukar kallas för ”Fuck up Fridays”. Tanken är att punktera den här så kallade nollfelskulturen där man inte får göra fel.
Vad beror den kulturen på?
– I offentlig verksamhet går mycket ut på att man ska göra rätt hela tiden. Man ska följa lagen, annars kommer IVO. Det är naturligt, offentlig sektor har i uppdrag att leverera på lagen, men det där sätter också ganska många käppar i hjulet när det kommer till just innovationer. För då kan vi ju inte på förhand veta om vi kommer att lyckas eller inte. Det blir en paradox. Föreställningen att man inte får göra några fel alls hindrar folk från att vara modiga. En sur insändare i lokaltidningen kan bli en stor grej när det egentligen är naturligt att människor blir provocerade när något förändras.
Vad kan man göra åt det?
– Bland annat måste cheferna göra skillnad på fel och fel. Det finns fel man absolut inte får begå i en organisation, som att bryta mot lagen eller skada någon. Det är så kallade röda fel. Gröna fel är sådana som är tråkiga men som vi måste acceptera när vi testar saker. En insändare i tidningen är definitivt ett grönt fel. Gör vi inte den här skillnaden blir taket för vad vi kan testa extremt lågt.
Vad ska jag göra om jag har en idé?
– Gå till chefen och förhandla! Fråga vilka misstag du får begå. Om det inte blir något av idén, eller om det blir dåligt, kommer chefen att backa upp dig då? Har du en bra idé behöver du inte bara skaffa medel och tid utan också garantier för om du misslyckas. På så sätt skapar man den psykologiska tryggheten kring att faktiskt vilja börja experimentera med saker.
Agneta Persson
agneta.persson@fysioterapeuterna.se