I sex månader har Luleåbon Carola Frisk lidit av andningsbesvär efter en covid-19-infektion. Det har tagit lång tid att få rätt vård, men nu hjälper fysioterapeuten Gilla Blomquist henne tillbaka till livet. Det är först här som jag känner att jag får hjälp med mina besvär, säger hon.
Den 2 april började Carola Frisk känna sig krasslig på jobbet.
– Det kändes som om jag hade en Vicks blå i lungorna. Det isade när jag andades. Det var väldigt obehagligt. Jag fick också frossa trots att jag inte hade feber utan snarare låg temperatur. Jag misstänkte att jag hade drabbats av covid-19, men då i början av pandemin fanns inte möjlighet att testa sig i Norrbotten.
Efter någon vecka blev andningen påverkad. Det kändes som om något rispade i bröstkorgen och tryckte på struphuvudet, berättar Carola Frisk.
– Jag åkte in till covidakuten på Sunderby sjukhus och var även på covidmottagningen inne i Luleå. Jag fick astmamedicin, men det hjälpte inte. När jag skulle sova var jag tvungen att sitta upp för att få luft. Nu har jag sovit sittandes i fem månader, säger hon.
– Dessutom slår mitt hjärta extraslag på nätterna, vilket är mycket obehagligt, så jag är även utredd av en kardiolog. Han hade själv haft corona och sa att mina symptom pekade tydligt på covid-19.
Under hela våren och sommaren har Carola Frisk inte orkat med någonting. När hon till slut kunde börja arbeta 25 procent var hon tvungen att gå och lägga sig direkt när hon kom hem.
– Jag har blivit känslig för tobaksrök och matos, det har inneburit problem i mitt arbete som socialpedagog inom psykiatrin. För mig är det ofattbart att jag kunde bli så drabbad för jag har inga andra underliggande sjukdomar.
I mitten av augusti fick hon äntligen komma till Örnäsets vårdcentral i Luleå. Läkaren föreslog att hon skulle börja gå till en privat fysioterapeut för att få hjälp med andningen. Och det har hon nu fått av Gilla Blomquist på OMT-kliniken i Luleå.
– Den tanken hade inte slagit mig, jag visste inte att de kunde arbeta med den här typen av rehabilitering. Men när jag kom till Gilla kände jag mig förstådd för första gången på fem månader.
Den fysioterapeutiska undersökningen har också visat att Carola har en kraftig nedsatt rörlighet i hela kotpelaren, berättar Gilla Blomquist. Nacken, ländryggen, bröstryggen och bröstkorgen är påverkade av att hon har haft tungt att andas och suttit upp på nätterna. Expansionen av bröstkorgen ligger under det förväntade och hon har en högcostal andning, förklarar hon
– Mitt jobb nu är att få upp hennes rörlighet i hela ryggen, men framför allt i bröstkorgen så att hon kan ta djupare andetag och försöka få ner andningen i magen, samt att minska de muskulära spänningarna så att hon vågar lita på sin förmåga.
De började jobba i en ställning som kändes trygg för Carola, berättar Gilla Blomquist.
– Utifrån den ska vi jobba med att minska spänning och öka rörligheten. Efter varje möte ska Carola också få övningar som hon förstår nyttan av. Vi sätter upp två närliggande specifika funktionsmål som hon längtar efter att kunna göra. I hennes fall är det att klara att gå en kilometer och kunna göra neddrag med armarna, då hon har styrketränat tidigare.
Hon använder även sin kompetens i mindfulness för att stärka Carolas tillit till sin andning, exempelvis spelar hon in så kallade andningsankare på telefonen som Carola kan spela upp som ett stöd för att hitta en avspänd andning. Hittills har Carola Frisk hunnit med tre besök, men hon känner redan att hon är på rätt väg.
Att fysioterapeuter har en viktig roll i att rehabilitera covidpatienter, det är Gilla Blomquist övertygad om.
– Vi har verktyg för att jobba med rörlighet, styrka, kondition och andning men framför allt kan vi skräddarsy rehabilitering som bygger upp patientens egen förmåga att våga lita på sin kropp igen och successivt återta sina funktioner. Jag är specialist inom ortopedisk, manuell terapi, men även i mitt arbete är andningen viktig.
Ann-Katrin Öhman, frilansreporter