STARTKONTAKTOM OSSARKIVANNONSERA
NYHETERDEBATTFORSKNINGLEDARE
NYHETER
Profilen
Klinik & praktik
Reportaget
Forskning & utbildning
Avhandlingar

Profilen

Headhuntad för att hjälpa skadedrabbat skidlandslag

2016-11-07 (Text & foto: Agneta Persson)
Marcus Bystedt från jämtländska Brunflo har bytt en solig tillvaro med golfproffs mot ett liv i snö och kyla. Han är fysioterapeuten som anställts på heltid för att få ordning på det skadedrabbade landslaget i längdskidor.

Du är headhuntad till den här posten.
Vad är det för speciellt med dig?

– Haha, det undrar jag också. Jag är väl ganska ambitiös tror jag. Resultatinriktad. Blir det inte bra så blir inte jag nöjd. Jag har stor förståelse för hur elitidrottarna tänker och känner och är själv en ganska dålig förlorare. Eller har varit, nu börjar jag bli gammal. Men jag känner igen det här med att man blir frustrerad och arg när det inte går bra.

Får du ta emot ilskan när de misslyckas?
– Här har jag klarat mig än så länge, men golfarna … där kunde jag få ta emot en del om de spelat dåligt eller hade träningsvärk. Då kunde de skylla på mig. Men ofta var det övergående, efter en halvtimme skrattade vi bägge två åt det. Det är väl så, man får vara lite teflon emellanåt. Och ibland får man fundera på om man har gjort rätt eller fel.

Du har ju varit privatkonsult åt golfproffs ute i världen. Hur var det?
– Varmt! Det jag gillade med golfen var ju killarna, jobbet med dem, själva tävlingsmomentet. En del har frågat varför jag bytte från den världen till snö och kyla. Men jag behövde dra ner på resandet. Jag bommade dotterns födelsedag tre år i rad och det kändes lite tungt. Men det är minst lika roligt här!

Vad kan du bidra med till ett skadedrabbat landslag i längskidor då?
– Jag ska jobba förebyggande med styrketräning. Gå in och pinpointa lite mer. I stället för att träna hela kroppen kan man träna vissa partier, som till exempel fotledsstabilitet och höftstyrka. Man tränar ofta mycket bål men glömmer bort höfterna. Är man en motionär som tränar två gånger i veckan behöver man kanske inte vara så noga med rörelsemönstren. Men ska man träna tusen timmar per år då blir det lite noggrannare.
Agneta Persson

Vill du läsa mer? I vårt nästa nummer berättar Marcus Bystedt om hur vägen till fysioterapin gick via sågverket i Krokom, hur han hamnade med golfproffsen i Dubai, hans korta karriär som gitarrist – och förstås om sitt fysioterapeutiska arbete med landslaget.

Bild
Elitåkaren Daniel Richardsson får ta i ordentligt under Marcus Bystedts träningspass.Fysioterapi, Fysioterapeuterna, Box 3196, 10363 Stockholm.
Besöksadress: Vasagatan 48, 3 tr
Tel: 08-56706100

e-post: fysioterapi@fysioterapeuterna.se