STARTKONTAKTOM OSSARKIVANNONSERA
NYHETERDEBATTFORSKNINGLEDARE
NYHETER
Profilen
Klinik & praktik
Reportaget
Forskning & utbildning
Avhandlingar

Aktuella notiser i korthet

Styrketräning och stretching effektivt vid långvarig smärta

AVHANDLING 2017-06-12
Både styrketräning och stretching under lång tid är lika effektivt vid långvarig smärta, visar en ny avhandling av Linn Karlsson. Hon hoppas att den kan bidra till genomtänkt designade träningsupplägg för målgruppen.

Läs mer

Med lånestolar kan fler spela rullstolsbasket

REPORTAGET 2017-05-08
I Tollare bollhall kan barn och vuxna med funktionsnedsättning träna rullstolsbasket. Klubben har varit med och planerat hallen, som är tillgänglig för alla. Och så grädden på moset: ett eget förråd med basketstolar till utlåning.

Läs mer!

Nackmusklernas samspel är skadat efter whiplash

AVHANDLING 2017-05-08
Via en ny mätmetod med ultraljud kan osynliga whiplashskador mätas. Sjukgymnasten Gunnel Peterson har använt den i sin forskning och kunnat visa att nackmusklerna inte samarbetar som de ska hos skadade patienter.

Läs mer!

Teamet tränas på sista praktiken

KLINIK & PRAKTIK 2017-04-03
Många fysioterapeutstudenter gör sista praktiken före sin examen på en klinisk utbildningsavdelning, KUA. En av dem är Emil Ljung från Uppsala universitet.
– Jag är positivt överraskad av det här. När man vet hur andra jobbar blir vården mer samstämmig. Den blir lite proffsigare.

Läs mer

Snabb och säker bedömning via ortopedisk triage

AVHANDLING 2017-04-03
– Det handlar om att hitta rätt vårdnivå för patienterna. Vi ska inte bli ortopeder, men vården ska använda varje yrkeskompetens på bästa sätt, säger Karin Samsson, som forskat om fysioterapeuten som första bedömare i ortopedisk triage.

Läs mer

Fallrädsla ger fler fall vid Parkinsons sjukdom

AVHANDLING 2017-03-05
Rädsla för fall hos personer med Parkinsons sjukdom bidrar till en ökad fallrisk. Och själva vetskapen om ökad fallrisk spär i sin tur på rädslan för att falla. Det visar en avhandling från Lunds universitet. ”Var försiktig om det behövs, men inte rädd! Rädslan bidrar till en försämrad livskvalitet”, säger fysioterapeuten Stina Jonasson.

Läs mer!

”Läkarna skulle kunna dela med sig lite”

PROFILEN 2017-03-06
Läkare, ingenjörer, ekonomer och industriarbetare som tjänar bra borde stå tillbaka till förmån för lågavlönade yrkesgrupper. Det anser Aina Blom, förhandlingsrådsledamot i Stockholm. Vi har träffat henne för att prata lön.

Läs mer!

Använd mer rörelseglädje i framtidens fysioterapi

AVHANDLING 2017-02-06
Rörelse handlar inte bara om fysisk hälsa, utan också om känslor och sinnesupplevelser. Det anser Camilla Wikström-Grotell som i sin avhandling granskar betydelsen av sambandet mellan rörelse och hälsa inom fysioterapin.

Läs mer!

Stora brister i strokerehab

AVHANDLING 2016-12-05
En avhandling från Lunds universitet visar att uppföljning och rehab efter stroke har stora brister. Var fjärde får inte någon läkaruppföljning tre månader efter stroke. Och ett år efter stroke har var femte patient ännu ouppfyllda rehabiliteringsbehov.

Läs mer här!

Nederländska fysioterapeuter besökte ”ergonomins hemland”

KUNSKAPSUTBYTE 2016-11-17
Fysioterapeuternas ergonomisektion mötte nyligen ett 20-tal kollegor från sin nederländska motsvarighet, som ville besöka ”the homeland of ergonomics”.

Läs mer här!

Headhuntad för att hjälpa skidlandslaget

PROFILEN 2016-11-07
Marcus Bystedt från jämtländska Brunflo har bytt en solig tillvaro med golfproffs mot ett liv i snö och kyla. Han är fysioterapeuten som anställts på heltid för att få ordning på det skadedrabbade landslaget i längdskidor.

Läs mer!

Evidensbristen i kommuner är oacceptabel

KUNSKAPSSTÖD 2016-11-07
En ny enkät visar att fysioterapeuter inte får tag i aktuell evidens på jobbet. Kommunanställda har det särskilt svårt. Oacceptabelt, tycker Birgit Rösblad,
FoU-chef på Fysioterapeuterna.

Läs mer!

Hemrehab med roboten Hobbit

AVHANDLING 2016-11-07
Robotar hemma hos gamla människor, kan de fungera som framtidens rehabassistenter? Varför inte. Men då behöver man förstå att även äldre ställer krav på tekniken, säger forskaren Susanne Frennert.

Läs mer!

Första specialisten i veterinärmedicin godkänd

SPECIALIST 2016-11-07
Ann Essner från Sandviken är den första fysioterapeuten som har blivit godkänd som specialist inom veterinärmedicin.

Läs mer!Fysioterapi, Fysioterapeuterna, Box 3196, 10363 Stockholm.
Besöksadress: Vasagatan 48, 3 tr
Tel: 08-56706100

e-post: fysioterapi@fysioterapeuterna.se