STARTKONTAKTOM OSSARKIVANNONSERA
NYHETERDEBATTFORSKNINGLEDARE
FORSKNING
Notiser
Avhandlingar
Forskning & utbildning
Forskning pågår
Vill du skriva om forskning?

Aktuella avhandlingar i korthet

Använd mer rörelseglädje i framtidens fysioterapi

AVHANDLING 2017-02-06
Rörelse handlar inte bara om fysisk hälsa, utan också om känslor och sinnesupplevelser. Det anser Camilla Wikström-Grotell som i sin avhandling granskar betydelsen av sambandet mellan rörelse och hälsa inom fysioterapin.

Läs mer!

Träning påverkar inte blodfetter hos ryggmärgsskadade

AVHANDLING 2017-01-13
Majoriteten av ryggmärgsskadade har minst en riskmarkör för hjärt- kärlsjukdom, även om de är smala och regelbundet fysiskt aktiva. Träning påverkar inte deras blodfettsnivåer. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet.

Läs mer!

Stora brister i strokerehab

AVHANDLING 2016-12-05
En ny avhandling från Lunds universitet visar att uppföljning och rehab efter stroke har stora brister. Var fjärde får inte någon läkaruppföljning tre månader efter stroke. Och ett år efter stroke har var femte patient ännu ouppfyllda rehabiliteringsbehov.

Läs mer!

Hemrehab med roboten Hobbit

AVHANDLING 2016-11-07
Kan robotar hemma hos gamla personer fungera som framtidens rehabassistenter? Kanske det. Men då behöver man förstå att även äldre ställer krav på tekniken, säger forskaren Susanne Frennert.

Läs mer!

Mensen kan bli tillgång vid styrketräning

AVHANDLING 2016-10-27
Styrketräning som förläggs till första halvan av menscykeln har bättre effekt på kvinnors muskelkraft, muskelstyrka och muskelmassa. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet.

Läs mer!

Krävande balansträning ger bättre vardag

AVHANDLING 2016-10-27
Personer med Parkinsons sjukdom kan träna hårdare och mer utmanande än man kanske tror, enligt en ny avhandling. Medicinering har ofta god effekt på steglängden men inte på stegbredden, något man behöver ha i åtanke när man utformar träningsprogram för denna grupp.

Läs mer!Fysioterapi, Fysioterapeuterna, Box 3196, 10363 Stockholm.
Besöksadress: Vasagatan 48, 3 tr
Tel: 08-56706100

fysioterapi@fysioterapeuterna.se