STARTKONTAKTOM OSSARKIVANNONSERA
NYHETERDEBATTFORSKNINGLEDARE
FORSKNING
Notiser
Avhandlingar
Forskning & utbildning
Forskning pågår
Vill du skriva om forskning?

Aktuella avhandlingar i korthet

Sämre fysisk förmåga efter benamputation

AVHANDLING 2017-12-04
Livskvaliteten förbättras ofta efter en benamputation, medan den fysiska förmågan i många fall försämras. Det visar en ny avhandling från Lunds universitet. Den lyfter fram att med riktad rehabilitering och eftervård skulle äldre benamputerade kunna må bättre.

Läs mer

Jobbstress påverkar kvinnors ospecifika nacksmärtor

AVHANDLING 2017-10-09
En ny avhandling visar ett tydligt samband mellan kvinnors ospecifika nacksmärta och stress i arbetet. Fysioterapi inriktad på träning av nacke-skuldra kan lindra besvären.

Läs mer

Sämre balans under PMS

AVHANDLING 2017-09-11
Kvinnor som har PMS-besvär har också något sämre balans under denna fas av menstruationscykeln. Det visar fysioterapeuten Linda Ekenros avhandling.

Läs mer

Styrketräning och stretching effektivt vid långvarig smärta

AVHANDLING 2017-06-12
Både styrketräning och stretching under lång tid är lika effektivt vid långvarig smärta, visar en ny avhandling av Linn Karlsson. Hon hoppas att den kan bidra till genomtänkt designade träningsupplägg för målgruppen.

Läs mer

Nackmusklernas samspel är skadat efter whiplash

AVHANDLING 2017-05-08
Via en ny mätmetod med ultraljud kan osynliga whiplashskador mätas. Sjukgymnasten Gunnel Peterson har använt den i sin forskning och kunnat visa att nackmusklerna inte samarbetar som de ska hos skadade patienter.

Läs mer

Snabb och säker bedömning via ortopedisk triage

AVHANDLING 2017-04-03
– Det handlar om att hitta rätt vårdnivå för patienterna. Vi ska inte bli ortopeder, men vården ska använda varje yrkeskompetens på bästa sätt, säger Karin Samsson, som forskat om fysioterapeuten som första bedömare i ortopedisk triage.

Läs mer

Använd mer rörelseglädje i framtidens fysioterapi

AVHANDLING 2017-02-06
Rörelse handlar inte bara om fysisk hälsa, utan också om känslor och sinnesupplevelser. Det anser Camilla Wikström-Grotell som i sin avhandling granskar betydelsen av sambandet mellan rörelse och hälsa inom fysioterapin.

Läs mer!

Träning påverkar inte blodfetter hos ryggmärgsskadade

AVHANDLING 2017-01-13
Majoriteten av ryggmärgsskadade har minst en riskmarkör för hjärt- kärlsjukdom, även om de är smala och regelbundet fysiskt aktiva. Träning påverkar inte deras blodfettsnivåer. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet.

Läs mer!

Stora brister i strokerehab

AVHANDLING 2016-12-05
En ny avhandling från Lunds universitet visar att uppföljning och rehab efter stroke har stora brister. Var fjärde får inte någon läkaruppföljning tre månader efter stroke. Och ett år efter stroke har var femte patient ännu ouppfyllda rehabiliteringsbehov.

Läs mer!

Hemrehab med roboten Hobbit

AVHANDLING 2016-11-07
Kan robotar hemma hos gamla personer fungera som framtidens rehabassistenter? Kanske det. Men då behöver man förstå att även äldre ställer krav på tekniken, säger forskaren Susanne Frennert.

Läs mer!

Mensen kan bli tillgång vid styrketräning

AVHANDLING 2016-10-27
Styrketräning som förläggs till första halvan av menscykeln har bättre effekt på kvinnors muskelkraft, muskelstyrka och muskelmassa. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet.

Läs mer!

Krävande balansträning ger bättre vardag

AVHANDLING 2016-10-27
Personer med Parkinsons sjukdom kan träna hårdare och mer utmanande än man kanske tror, enligt en ny avhandling. Medicinering har ofta god effekt på steglängden men inte på stegbredden, något man behöver ha i åtanke när man utformar träningsprogram för denna grupp.

Läs mer!Fysioterapi, Fysioterapeuterna, Box 3196, 10363 Stockholm.
Besöksadress: Vasagatan 48, 3 tr
Tel: 08-56706100

fysioterapi@fysioterapeuterna.se